Brevkasse

Om himlens farve


Som bonus får vi også svaret på, hvorfor en solnedgang er rød, og hvordan en regnbue fungerer.

Svaret:

Åh Trille, jeg elsker dig for at stille mig dét spørgsmål (det kan jeg godt skrive, for Trille er min ven)!

Ok, hør her:

Solens lys består (bogstaveligt talt) af alle regnbuens farver. "Farver" er i virkeligheden lyspartikler (fotoner), som er bølger (elektromagnetiske, faktisk, men det er ligegyldigt lige nu) med forskellig bølgelængde.

Hvis fotonen har en lang bølgelængde (som store bølger på havet), er de i den røde ende af lysspektret.
Hvis fotonen har en kort bølgelængde (som små krusninger på søen), er de i den blå ende af lysspektret.

Og nu kommer det: Når lyset fra Solen kommer ned igennem Jordens atmosfære — altså luften — rammer fotonerne luftpartiklerne (atomer og molekyler), og nogle af dem ændrer derfor retning. Men det er sådan, at jo kortere bølgelængde (altså jo mere blå), jo større chance er der for at ændre retning. Og derfor bliver de blå fotoner spredt ud over hele himlen, mens de røde fotoner slipper nogenlunde uhindret igennem. Himlen er altså blå, fordi det blå lys bliver spredt MERE ud over himlen end det røde.

Og her kommer en bonusinfo:

Uden atmosfæren ville Solen være hvid at se på, men når en del af de blå fotoner filtreres fra, er den mere gullig at se på. Jo længere nede på himlen Solen står — altså om morgenen og om aftenen — jo mere luft skal lyset passere før det når dine øjne. Dvs. jo mere blåt lys bliver der filtreret fra, og derfor ser Solen rødere og rødere ud, jo tættere den er på at gå ned.

Og af samme grund ser en fuldmåne der hænger lige over horisonten varm og blød ud, mens en fuldmåne der står højt på himlen ser "kold" ud.

Og her kommer lige nok en bonusinfo:

Når Solen lys rammer regndråber, bliver de kastet tilbage og spredt, og da farven bestemmer præcis hvor meget de spredes, bliver fotonerne lissom delt op og "skilt ad "alt efter deres farve. Står man med Solen i ryggen og kigger på et regnskyl, får man Solens adskilte farver lige i bærret.

Dét er en regnbue.